poslanstvo

Ideja se ne pojavlja prvič: kakovostno branje bogati in odstira (ne)poznane svetove, ki nas navdihujejo, pretresajo ali pa služijo v poduk. Sami si namreč ne zmoremo zadostno razložiti življenja okoli sebe niti dogajanja v svetu, zato se pogosto opiramo na ideje in zapise drugih.

Kadar beremo, za trenutek ‘izstopimo’ iz svojih misli, saj nekdo drug misli namesto nas. Vendar če ostane samo pri tem, da ponavljamo mentalni proces druge osebe, nas branje tudi lahko poneumlja. Po drugi strani pa se morda zdi, da branje za veliko število ljudi nastopa le v obliki prebiranja domiselnih sloganov na majicah mimoidočih in ‘lajkanja’ instant življenjskih modrosti na ličnih slikah, ki krožijo po družbenih omrežjih. Na ta način se nam (ne)hote vsiljujejo ideje drugih, sami pa pravzaprav ne znamo odgovoriti na nekatera najbolj bistvena življenjska vprašanja, na katera mora vsakdo najti svoj odgovor: Čemu naj posvetim svoje življenje? Sem se sprijaznil s svojo minljivostjo? Kaj zame pomeni ‘prijateljstvo’ in ‘ljubezen’? Ali sem srečen?

Sama branje dojemam predvsem kot dolgotrajen pogovor s samo seboj. Med branjem namreč prikimavam prebranemu, se prepiram z avtorjem ali pa s svojimi pomisleki gnjavim najbližje. Predvsem pa nenasitno berem, vnovič in zopet in znova. Prepričana sem, da kakovost življenja zavisi tudi od tega, s kakšnega zornega kota gledamo na svet.

Vsemu navkljub obstaja nemalo ljudi, sploh med milenijci, za katere sta kriterija zadovoljstva in notranje izpolnjenosti umeščena višje od zaslužka in družbenega statusa. Prizadevamo si sprejeti informirane odločitve v poplavi informacij in navsezadnje vsak večer zaspati nekoliko pametnejši, kot smo se zbudili.

Doba informacijske prenasičenosti pa ima vendarle tudi dobro stran: na voljo je namreč zares ogromno izjemnih vsebin, če le veš, kje iskati. Ker sem velikokrat prejela dobre odzive na vsebino, ki sem jo objavljala po družbenih omrežjih, je to spletno mesto moj poskus ustvariti premišljeno kuriran blog, ki bi ponujal kakovostne slovenske in tujejezične prispevke.

Vabljeni, da pobrskate na lastno pest in komentirate. Predvsem pa vam želim veliko dobrega branja z razmislekom.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s