Prispevki, ki so vzbudili pozornost (13.-16.9.)

Nekaj zgodb, ki jih priporočam v branje:

kratko

“Če se [vprašanje] ne more rešiti pozitivno, se tudi negativno ne bo nikoli rešilo – saj poznate to lastnost svojega srca.” – F. Dostojevski, Bratje Karamazovi. (Človek se vpraša, zakaj sploh zgublja čas z nerusko literaturo.

SREDNJE

Članek, ki mi je dal misliti v zadnjih nekaj dneh, se dotika vprašanja regulacije drog. Potem ko je leta 2001 Portugalska dekriminalizirala tako mehke kot trde droge (in je bila pri tem razmeroma uspešna), se je morda končno okrepila miselnost, da je uživanje drog v prvi vrsti zdravstvena problematika in ne kriminalno dejanje. V Braziliji so na primer k problemu regulacije pristopili z logiko, da se ne sme kazensko preganjati posameznike, ki uživajo drogo za lastno uporabo, saj se na ta način spoštuje svoboda posameznika in njegova pravica do zasebnosti. Preprosteje rečeno, nihče ne bi smel biti kaznovan za svoja dejanja, če ta ne škodijo tretjim osebam. Morda kontroverzno, a vredno premisleka!

DOLGO

O Méxicoleaksu, mehiški verziji Wikileaksa, za katero predvidevam, da slovenski mediji še niso slišali (nisem namreč zasledila niti enega poročila na to temo). Tu je poročilo o korupcijskih škandalih, ki vključujejo nosilce najvišjih političnih funkcij v državi (npr. predsednika države, prvo damo in finančnega ministra, katere je sodišče prejšnji mesec razbremenilo vsakršne odgovornosti).

Razmišljanje Marcela Štefančiča o tem, zakaj Evropa ne sme pustiti, da bi begunce sortiral Bog, kaj šele trg.

O izumrtju aramejščine, Jezusovega jezika, ki je bil med 600 in 200 pr. n. št. razširjen od Grčije, Egipta, Mezopotamije in Perzije vse do Indije, danes pa ima samo še okoli 500 tisoč govorcev.

Ganljiva zgodba o 38-letniku z redko obliko Alzheimerjeve bolezni.

Za konec: kako v vrhunskem športu nič ni prepuščeno naključju: članek o najbolj znanem spalnem trenerju za vrhunske športnike, ki je svojo kariero začel v devetdesetih letih pri lokalnem nogometnem klubu (naključje je hotelo, da je bil to prav Fergusonov Man United).

Komentiraj